Beszámoló a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség 2013. évi soproni vándorgyűléséről

2013. augusztus 26-28.

Szakmai szempontból eredményesen és jó hangulatban zajlott le a Magyar Felsőoktatási Levéltárosok Szövetségének évi rendes vándorgyűlése a soproni campus Ligneum épületében.

A háromnapos, országos jelentőségű rendezvényt Prof. Dr. Faragó Sándor rektor nyitotta meg augusztus 26-án. Beszédében kiemelte az egyetemi levéltár létének, munkájának fontosságát, a tudományos kutatások segítésében, az intézmény identitástudatának megerősítésében betöltött szerepét.

A Ligneum barátságos és színvonalas előadóterében a magyar levéltárügyről, felsőoktatási levéltárak helyzetéről valamint az e-ügyvitelről, e-archiválásról hangzottak el előadások. A résztvevők az ülésszakok szünetében kíváncsian ismerkedtek a kiállítótér érdekességeivel.

Az első ülésszakon idén húszéves egyesület korábbi elnökei tekintették át az egyetemi levéltárak és szövetségük történetét. Szögi László (ELTE Egyetemi Levéltár) az egyetemi levéltárak létrejöttét idézte fel; Zsidi Vilmos (BCE Levéltára) a szakmai szövetség kialakulásáról, bővüléséről szólt. A halaszthatatlan ügyben távollévő Molnár László (Semmelweis Egyetem Levéltára) helyett Osváth Zsolt (BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár) számolt be az MFLSZ utolsó évtizedéről. Végül Lakos János nyugalmazott vezető szakfelügyelő foglalta össze a szakfelügyelet 15 éves tapasztalatait az egyetemi levéltárak működéséről.

Délután a magyar levéltárügy aktuális kérdéseiről, nehézségeiről, lehetőségeiről esett szó. Gorjánác Rádojka (osztályvezető, EEFMI Levéltári Osztály) a levéltári rendszer változásairól számolt be. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a MNL (korábban Magyar Országos Levéltár) és az egyetemi levéltárak közötti kapcsolódási pontokat foglalta össze. Kenyeres István, az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának elnöke az átalakult NKA levéltárak részére számításba vehető pályázati lehetőségeiről adott áttekintést. Katona Klára levéltári vezető szakfelügyelő a szakfelügyelet szemszögéből körvonalazta az egyetemi levéltárak jövőképét. Janka György a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke szervezete és az MFLSZ közötti együttműködés módjait, színtereit vázolta fel.

Az előadások után a résztvevők Dominkovits Péter levéltárvezető és Németh Ildikó főlevéltáros vezetésével meglátogatták a MNL Soproni Levéltárát, megtekintve a soproni boszorkányüldözésekről szóló kiállítást is. A nap lezárásaként Alpárné Szála Erzsébet gyűjteményvezető mutatta be a Soproni Evangélikus Levéltárat.

A második napon a résztvevők pozsonyi szakmai tanulmányút keretében látogatást tettek a Szlovák Nemzeti Levéltárban, ahol az intézmény valamennyi részlegének működésébe betekintést nyerhettek, a restauráló és digitalizáló műhelyektől kezdve a kutatótéren át a raktárakig. Ezt követően a pozsonyi Klarissza Rendi Egyházi Gyűjteményről kaptak ismertetést.

A program a harmadik napon szakmai előadásokkal folytatódott a Ligneumban. Az 1993-ban alapított egyetemi levéltárak két évtizedét (BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár, Semmelweis Egyetem Levéltára) az intézménye által érintett Kissné Bognár Krisztina levéltárvezető (SZIE) foglalta össze. Szemerey Tamásné (levéltárvezető, Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára) az egyetemi levéltári hálózatok építésének lehetőségeiről, nehézségeiről adott áttekintést elsősorban a NYME mint több városban működő integrált egyetem példáján keresztül. Lengvári István (Pécsi Tudományegyetem Levéltára) előadását az önálló központi egységként működő levéltárakról munkatársa, Aczél Róbert tolmácsolta.

A vándorgyűlés utolsó ülésszaka komoly szakmai problémákat feszegetett: az e-ügyvitel, e-iratkezelés általánossá válása számos kérdést vet fel a levéltárak számára. Sebestyén Imre irodavezető (BCE Központi Tanulmányi és Informatikai Iroda) az akkreditált ügyiratkezelő szoftverek kompatibilitási és archiválási kérdéseiről számolt be saját intézménye kapcsán, majd Sipos István (ügyvezető, Konemara Consulting Kft.) egy lehetséges megoldást mutatott be a hallgatói, a tanrendi és az oklevél adatbázis összekapcsolásának lehetőségeiről az IDEA levéltári rendszer segítségével. A két előadás szerteágazó szakmai vitát váltott ki. Az e-archiválás lehetőségei, vitás és sebezhető pontjai, gazdasági vonatkozásai jelenleg kérdésesek, a problémák egyre sürgetőbb megoldásra várnak. A levéltárak egyszerre segítik a ma iratkezelését és mentik a szellemi értékeket a jövőnek: a kettős feladat ellátása a digitális és digitalizált iratok vonatkozásában jelenleg nehézségekbe ütközik.

A komoly szakmai kérdések megvitatása mellett a résztvevők jól érezték magukat városunkban és egyetemünkön, külön kiemelték a Ligneum kellemes környezetét és segítőkész munkatársait.

Levéltárunk ezúton is köszöni a vándorgyűlés megrendezéséhez kapott segítséget a Nyugat-magyarországi Egyetemnek, a MNL Soproni Levéltárának, a Soproni Evangélikus Levéltárnak és a Komensky Egyetem Levéltárának. A vándorgyűlés megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatta, köszönjük.

A vándorgyűlés részletes programja megtekinthető itt.

Szemerey Tamásné dr.                       Sági Éva