Hírek kategória bejegyzései

Beszámoló az MFLSZ szakmai napjáról

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség 2020. szeptember 22-én tartotta szakmai napját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Vajda Tamás elnök és Dr. Nagy Zsombor kancellár köszöntőjét követően megtekintettük az új kampuszt és a levéltárat.

A szakmai nap második felében Bényei Balázs főtanácsos, levéltári referens a levéltári törvény legfontosabb változásairól, Zsidi Vilmos elnökségi tagunk a Közgyűjteményi Digitalizálási  Stratégia megvalósításának felsőoktatási levéltárakat érintő feladatairól és a jövő terveiről tartott előadást. Az előadások a tagság számára online is követhetők voltak.

Köszönjük a vendéglátást!

Zsidi Vilmos Pauler Gyula-díjban részesült

Zsidi Vilmos

A levéltáros szakma állami kitüntetését, a Pauler Gyula-díjat idén

Zsidi Vilmos,

a Budapesti Corvinus Egyetem levéltárvezetője, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem levéltárosa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete titkára, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség elnökségi tagja kapta. Gratulálunk!

Az állami kitüntetéseket és kulturális díjakat Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban.

Kosáry Domokos-díj 2020 – jelölési felhívás

A Kosáry Domokos-díjjal kapcsolatban a következő felhívás közzétételére kértek minket:

 

JAVASLAT

Kosáry Domokos-díj adományozására

 

A Szent István Egyetem Szenátusának támogatásával a Kosáry Domokos
Könyvtár és Levéltár névadója emlékének méltó megörökítésére Kosáry
Domokos-díjat alapított.
Az Alapító Okirat szerint a „díj a könyvtárügy területén, a könyvtári, levéltári munka szervezésében több éven át elért kimagasló eredmény, a könyvtár érdekében, a könyvtárügyért kifejtett támogatás, illetve az egyetemtörténeti, agrártörténeti kutatásokban végzett magas szintű tevékenység elismeréseként, vagy a történettudomány területén végzett elkötelezett, kimagasló történészi munka megbecsüléseként adományozható.” A rangos elismerésben jelenlegi és volt egyetemi könyvtárosok, levéltárosok, egyetemi oktatók és kutatók (dolgozók), valamint egyetemen kívüli személyiségek részesülhetnek.
A díjazott személyére egyének és testületek (egyetemi karok és egyéb egyetemi szervezeti egységek, külső szakmai szervezetek) tehetnek javaslatot.
Az írásba foglalt, részletes indoklást tartalmazó előterjesztést 2020. március 31-ig szükséges megküldeni a lent megadott elérhetőségek valamelyikére.
A díj odaítéléséről 5 fős kuratórium készíti elő a javaslatot, amelyet az egyetem Szenátusa véleményez. A díjat a SZIE Szenátus tanévzáró ünnepi ülésén az egyetem rektora és a Kosáry Domokos-díj Kuratórium elnöke adja át.

Köszönettel várjuk a javaslatokat a 2020. évi Kosáry Domokos-díj jelöltjére!

Koósné Török Erzsébet s. k.
ny. főigazgató, főkönytáros, a kuratórium elnöke

A javaslattételi lap

A javaslat beküldésének címe:

Kosáry Domokos-díj Kuratórium, Katona Adrienn kuratóriumi titkár
SZIE Rektori Titkárság − 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. sz.
Elektronikus cím: Katona.Adrienn@fh.szie.hu