Hírek kategória bejegyzései

Beszámoló a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség 2011. évi vándorgyűléséről

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség 2011. évi vándorgyűlését augusztus 29-31. között tartotta Pécsett. A műemlékekben és múzeumokban gazdag, felújított belvárosával az augusztusi forróságban igazi mediterrán hangulatot árasztó város ebben az esztendőben a magyar levéltári élet központjává vált, hiszen júliusban a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete is itt rendezte éves vándorgyűlését.

A rendezvény házigazdáiként a Pécsi Egyetemi Levéltár munkatársai augusztus 29-én a Civil Közösségek Házában fogadták az MFLSz tagjait, a meghívott előadókat és az érdeklődőket. A 19. század elején épült, közel százötven évig gazdag polgár családok birtokában lévő, történeti hangulatot árasztó épület méltó környezetet biztosított a szakmai program lebonyolításához. Vándorgyűlésünket a társegyesületek képviselői közül megtisztelte jelenlétével dr. Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke és Ásványi Szabolcs, az FLE alelnöke. A résztvevők számára eljuttatott meghívó két, részben az egyetemi levéltárak mindennapi munkájának megismertetését elősegítő, részben fenntartóik, az egyetemek működési lehetőségeit a múltban és a jelenben is alapvetően meghatározó témakör bemutatását ígérte. Tovább a folytatáshoz

2010. március 11. szakmai nap

„Az elektronikus iratkezelés bevezetésének helyzete a hazai egyetemeken. Nehézségek és tanulságok” címmel került megrendezésre egyesületünk tavaszi szakmai napja a Semmelweis Egyetemen. A témaválasztást indokolta, hogy amióta hatályba léptek a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről, majd az alkalmazható iratkezelési szoftverekről szóló rendeletek, a felsőoktatási intézmények iratkezelésében is nagy változások következtek be. Mivel az elmúlt 5 évben meglehetősen kevés információval rendelkeztünk arról, melyik hazai egyetemen mi a helyzet ezen a téren, egyesületünk kísérletet tett arra, hogy fórumot teremtsen azoknak a levéltáros és informatikus szakembereknek, akik e kérdéssel foglalkoznak intézményeikben. Az előadók bemutatták a hazai E-levéltár projektet, a BFL adatvagyon felmérését, valamint az egyes hazai egyetemek elektronikus iratkezelését. A 10 előadás mindegyike fontos információkat tartalmazott és átfogó képet adtak a helyzetről. Az elhangzottak igazolták, mennyire fontos a fokozatosság, a körültekintés bármilyen egyetemi e-iratkezelési rendszer bevezetése kapcsán, tekintettel az intézmények alapvető hivatali működését érintő változtatási nehézségekre. A „hogyan jut el a levéltárba” kérdése csak említés szintjén merült fel az előadásokban, ebből is látszik, hogy még nem világos a rendszerbe bekerülő iratok levéltári archiválásának, átadásának módja.

A részletes beszámoló várhatóan a Levéltári Szemle 2010/2. számában lesz olvasható.