Hírek kategória bejegyzései

Egyetemtörténeti konferencia Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem, a VERITAS Törtéentkutató Intézet és Levéltár, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem közös konferenciája

Trianon és a magyar felsőoktatás VII.

címmel december 7-8-án kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

A program letölthető itt.

Egyetemtorteneti konferencia 2023.12.07-08 – meghivo

MFLSZ Ellenőrző Bizottság megválasztása 2023

Tisztelt MFLSZ Tag!
Kedves Kolléga!

2023. május 11-én, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (MFLSZ) Ellenőrző Bizottsága elnöke az MFLSZ 2023. évi Közgyűlésén tájékoztatta a résztvevő tagokat arról, hogy a 2019. évi MFLSZ Közgyűlésén megválasztott Ellenőrző Bizottság négyéves mandátuma ebben az évben lejár. Ezért az MFLSZ Alapszabálya értelmében Választó Közgyűlésen kell megválasztani a következő 4 évre az Ellenőrző Bizottság tagjait.

Erre a Választó Közgyűlésre 2023. augusztus 28-án 18.30-kor a MFLSZ 2023. évi vándorgyűlése keretében kerül sor. (A közgyűlési meghívót az MFLSZ tagjai részére 2023. július 19-én kiküldött vándorgyűlési program tartalmazza.)

Tovább a folytatáshoz

A 2023-as év Kosáry Domokos-díjasa

Fonyó Istvánné a BME OMIKK ny. főigazgatója, a TMT folyóirat idén leköszönő főszerkesztője

2013-ban a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár (KDKL) kezdeményezésére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) jogelőd intézményének Szenátusa Kosáry Domokos-díjat alapított a könyvtár névadójának, tudományszervező könyvtárigazgatójának tiszteletére. A tudós születésének 100. évfordulója alkalmából alapított díjjal őrizzük és megmutatjuk azt a szellemi méltósággal és cselekvő erővel létrehozott időtálló értéket, amit Kosáry Domokos a gödöllői egyetemen, annak könyvtárában és egész élete során alkotott. Törekvésünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük Kosáry könyvtárosi munkáját és mindenkor, minden helyzetben tanúsított emberi nagyságát és tartását.
A díj a könyvtári, levéltári munka szervezésében elért kimagasló eredmény, a könyvtár érdekében, a könyvtárügyért kifejtett támogatás, illetve az egyetemtörténeti, agrártörténeti kutatásokban végzett magas szintű tevékenység elismeréseként, a történettudomány területén végzett elkötelezett, kimagasló történészi munka megbecsüléseként adományozható egyetemi és egyetemen kívüli személyiségeknek.
A díj 2023. július 6-án került átadásra immár tizenegyedik alkalommal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén az impozáns Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A MATE Szenátusa a Kosáry Domokos-díj Kuratórium javaslatára a díjat FONYÓ Istvánné nyugalmazott könyvtári főigazgató, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás című országos könyvtár- és információtudományi szakfolyóirat idén leköszönő főszerkesztője, a hazai könyvtárügy elkötelezett szaktekintélye részére adományozta az egyetemi könyvtárakért és a tudományos tájékoztatás területén végzett több évtizedes kimagasló munkássága, valamint követendő kivételes emberi értékei elismeréseként. Tovább a folytatáshoz

Kosáry Domokos-díj 2023 – jelölési felhívás

A Kosáry Domokos-díjjal kapcsolatban a következő felhívás közzétételére kértek minket:

Kosáry díj

Jelölési felhívás

Kosáry Domokos-díj adományozására – 2023

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) jogelőd intézménye Szenátusának támogatásával a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár (KDKL) névadója emlékének méltó megörökítésére Kosáry Domokos-díjat alapított.
Az Alapító Okirat értelmében „A díj a könyvtárügy területén, a könyvtári, levéltári munka szervezésében több éven át elért kimagasló eredmény, a könyvtár érdekében, a könyvtárügyért kifejtett támogatás, illetve az egyetemtörténeti, agrártörténeti kutatásokban végzett magas szintű tevékenység elismeréseként, vagy a történettudomány területén végzett elkötelezett, kimagasló történészi munka megbecsüléseként adományozható.”
A díjazott személyére egyének és testületek tehetnek javaslatot.
Az írásba foglalt, részletes indoklást tartalmazó előterjesztést 2023. március 31-ig szükséges megküldeni a lent megadott elérhetőségek valamelyikére.
A díj odaítéléséről 5 fős kuratórium javaslatára az egyetem Szenátusa dönt. A díjat a MATE Szenátus tanévzáró ünnepi ülésén az egyetem rektora és a Kosáry Domokos-díj Kuratórium elnöke adja át.

Köszönettel várjuk a javaslatokat a 2023. év Kosáry Domokos-díj jelöltjére!

Koósné Török Erzsébet s. k.
ny. főigazgató, a kuratórium elnöke

Javaslattételi lap (doc)    (pdf)

A javaslat beküldésének címe:
Kosáry Domokos-díj Kuratórium, Katona Adrienn kuratóriumi titkár
MATE Rektori Kabinet – 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Elektronikus cím: Katona.Adrienn@uni-mate.hu

Adatkezelési tájékoztató