Hírek kategória bejegyzései

Az MFLSZ 2012. évi vándorgyűlése

Szegeden tartotta 2012. évi vándorgyűlését a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség. A helyszín kiválasztását – természetesen a meghívás mellett – általában az motiválja, történt-e a közvetlenül megelőző időszakban valami fontos esemény a házigazda levéltár életében. 2010-ben ezért látogattunk a megújult gödöllői egyetemi levéltárba (hivatalosan Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár), illetve tavaly Pécsre, ahol az egyetemi levéltár irigylésre méltóan tágas székhelyre költözhetett. Szeged kiválasztását is a levéltár új, a korábbinál jobb elhelyezést ígérő székhelyre költözése indokolta. Ilyenkor még az sem zavaró, ha az adott évben valamelyik testvéregyesület is ugyanoda szervezi vándorgyűlését. Így történt ez Pécsett, ahol pár héttel előttünk MELTE-s barátainknak zajlott rendezvénye, vagy az idén Szegeden, ahol az MLE nyár eleji vándorgyűlésén tagságunk számottevő része is jelen volt. A programok sűrűsége miatt ugyanis általában arra már alig marad idő, hogy a várossal mélyebb ismeretséget köthessen a látogató. Így a nyár végi második szegedi „forduló”, és az abban foglalt két várostörténeti séta után is maradt még a Tisza partján bőven felfedezni érdemes terra incognita a későbbi látogatásokra.
Az időpontot az utóbbi években, kerülve a társegyesületekkel való programütközést, igyekszünk a nagy nyári szabadságok utáni, de még a tanévkezdés előtti időszakra ütemezni, amikor a kollégiumokban elérhető áron lehet még szálláshoz jutni. Az idén ez bizonyos okokból a szeptember 4-6. közötti napokra tolódott el, így szállást a témához egyébként nagyon stílszerűen illeszkedő kollégium helyett egy apartmanházban tudtunk csak biztosítani.
A konferencia témájául eredetileg a kollégiumok és a diákszervezetek történetét szándékoztuk kitűzni, ami végül a kollégiumokra olvadt le. A konferenciának a Kollégiumok a hazai felsőoktatásban. Szállás vagy képzőhely? hangzatosnak szánt címet adtuk. A téma kevéssé ismert és feldolgozott még az egyetemtörténettel foglalkozók körében is. Annyit tudtunk, hogy levéltárainkban viszonylag csekély mennyiségű, kollégiumokra vonatkozó anyagot őrzünk önálló egységként, vagyis a forrásokat egyéb iratsorozatokból kell kihalászni. Előzetes félelmeinkre, hogy a forrásanyag soványsága miatt a konferencia akár kudarcba is fulladhat, az összegyűlt előadások örvendetesen rácáfoltak. Történeti korszakra vonatkozó korlátot eleve nem szabtunk, hogy minél szélesebb körből vonhassunk be kutatókat. Így az előadások a 16. századtól szinte a jelenkorig karolták át a témát. A referátumok kronológia szerinti eredeti besorolását az élet végül alaposan átrendezte, mivel előadóink közül többen csak bizonyos napokon tudtak részt venni a rendezvényen. Ennek ellenére a korszakok közti többszöri oda-vissza időutazás mégsem bizonyult zavarónak a három nap folyamán. Tovább a folytatáshoz

Hírlevelek (archívum)

Kedves Tagtársak!

A 2007. évtől a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (MFLSZ) új szolgáltatást indít útjára, az MFLSZ Hírlevelet, amelyet körülbelül negyedévi rendszerességgel jutattunk el a tagtársakhoz e-mailben. Célunk a Szövetség és tagjai munkájának, elért eredményeinek, terveinek folyamatos ismertetése, tekintve, hogy évente két közgyűlés áll rendelkezésre a tagság széles körű tájékoztatására. Kérjük a kedves intézményi és természetes tagokat, hogy az intézményeikben, egyetemeiken megrendezésre kerülő eseményekről, megvalósult eredményekről küldjenek programajánlókat, figyelemfelkeltő információkat vagy beszámolókat, hogy a továbbiakban együtt szerkeszthessük a hírlevelet.

Letölthető hírlevelek Word dokumentum formában:

MFLSZ hírlevél 2012. szeptember – december

MFLSZ hírlevél 2012 április – május

MFLSZ hírlevél 2012. január – március

MFLSZ hírlevél 2011. szeptember – december

MFLSZ hírlevél 2011. május – augusztus

MFLSZ hírlevél 2011. március

MFLSZ hírlevél 2011. január – február

MFLSZ hírlevél 2010. november – december

MFLSZ hírlevél 2010. október

MFLSZ hírlevél 2010. június

MFLSZ hírlevél 2010. május

MFLSZ hírlevél 2010. április

MFLSZ hírlevél 2010. március

MFLSZ hírlevél 2010. február

MFLSZ hírlevél 2010. január

MFLSZ hírlevél 2009. december

MFLSZ hírlevél 2009. november

MFLSZ hírlevél 2009. október

MFLSZ hírlevél 2009. szeptember

MFLSZ hírlevél 2009. március

MFLSZ hírlevél 2008. november – december

MFLSZ hírlevél 2008. szeptember – október

MFLSZ hírlevél 2008. július

MFLSZ hírlevél 2008. május

MFLSZ hírlevél 2008. április

MFLSZ hírlevél 2008. február

MFLSZ hírlevél 2007. december

MFLSZ hírlevél 2007. szeptember

MFLSZ hírlevél 2007. május

MFLSZ hírlevél 2007. március

MFLSZ hírlevél 2007. január

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

Alapítás: 1993

H-2100 Gödöllő Páter Károly u. 1. Főépület
Telefon: +36 28 522–004; +36 28 522–000/1170
Fax: +36 28 410–804
E-mail: titkarsag@lib.szie.hu; leveltar@lib.szie.hu
Honlap: http://lib.szie.hu/

Munkatársak:

Géczy Tamás

Irataink

Az 1945 előtti időszakból a Budapesti királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar Mezőgazdasági Szakosztályának, valamint a Magyar királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági és Állatorvosi Kar Mezőgazdasági Osztályának (mint jogelődöknek) hallgatói nyilvántartásai kerültek levéltárunkba.
Az Agrártudományi Egyetem 1945 utáni történetére vonatkozó minden jelentős forrás csoport (tanácsülési jegyzőkönyvek, iktatott iratok, hallgatói nyilvántartások, Személyzeti Osztály, Műszaki Igazgatóság iratai) a kutatók rendelkezésére áll.
Értékes irat együtteseink még a Kassai Gazdasági Akadémia 1883-1919, a Kolozsvári Gazdasági Akadémia 1906-1945 között keletkezett tanulmányi nyilvántartásai, valamint az Állattani Kutatóintézet (Magyar királyi Állat–Élettani és Takarmányozási Kísérleti Állomás) 1896 és 1969 közötti évekből fennmaradt iratai.